Rent-a-car &
Transfer service

Beograd

 

U Beogradu  živi nešto više od 1.700.000 stanovnika. Grad mladih, više od 40% Beograđana ima između 15 i 44 godine.Duh Beograda je nešto o čemu će vam svaki Beograđanin rado pričati. Uvek raspoloženi za zabavu, mnogi Beograđani će tvrditi da su poznavaoci uzitka, da znaju sve o dobroj hrani, vinu, muzici. Uvek se raduju novom dogadjaju, duge šetnje, ispijanje jutarnje kafe, sastajanje sa prijateljima ili poznanicima, ispijanje popodnevne kafe pa vecernjeg pica deo su svakodnevne kulture. Neradni dani i praznici su ono u cemu posebno uzivaju. Vole da su u pokretu i zbog toga su ulice, šetališta, kafići, restorani, prodavnice uvek pune ljudi..Najbolji nacin za upoznavanje Beograda je upoznavanje Beograđana i njihovih navika.Beogradu pristaju sva cetiri godisnja doba i po tome se izdvaja od drugih gradova.


Beograd glavni grad nekadasnje Jugoslavije, danas Srbije, treci po velicini jugoistocne Evrope posle Istanbula i Atine.


Jedan je od najstarijih gradova u Evropi. Prva naselja na teritoriji Beograda datiraju iz, 4.800 godina pre nove ere. Sam Beograd su osnovali Kelti u 3. veku pre n. e, pre nego što je postao rimsko naselje Singidunum. Slovensko ime „Beligrad“ prvi put je zabeleženo 878. Godine. Beograd je glavni grad Srbije od 1405. godine i bio je prestonica  južnoslovenskih država od 1918. pa do 2003.Grad leži na ušću Save u Dunav u centralnom delu Srbije, gde se Panonska nizija spaja sa Balkanskim poluostrvom.Grad Beograd ima status posebne teritorijalne jedinice u Srbiji sa svojom lokalnom samoupravom. Njegova teritorija je podeljena na 17 gradskih opština,takođe ekonomski centar Srbije i središte srpske kulture, obrazovanja i nauke.
Urbana površina grada iznosi 359,92 kvadratnih kilometara. Beograd se nalazi na raskrsnici zapadne i istočne evropske kulture.


Istorijski delovi i zgrade Beograda su najveće gradske turističke atrakcije. One uključuju Skadarliju, Narodni muzej, obližnje Narodno pozorište, Zemun, Trg Nikole Pašića, Milošev konak, Konak kneginje Ljubice, Terazije, Studentski trg, Kalemegdan, Knez Mihailovu ulicu, Dom Narodne skupštine, Hram Svetog Save i Stari dvor. Pored ovoga, postoje mnogi parkovi, spomenici, muzeji, kafići, restorani i prodavnice i to sa obe strane reke Save. Mauzolej Josipa Broza Tita, nazvan Kuća cveća, parkovi, Ada Ciganlija, Topčider i Košutnjak koji se nalaze u blizini su takođe popularni, posebno posetiocima iz bivše Jugoslavije. U poslednje vreme broj mladih posetilaca se jako uvećao, naročito onih iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine koji uživaju u noćnom životu grada.


Beograd ima reputaciju prestonice koja nudi svakodnevni, živopisan noćni život, sa mnoštvom klubova otvorenih do svitanja širom grada. Najprepoznatljiviji su klubovi smešteni na splavovima duž obala Save i Dunava. Vikend-posetioci, posebno oni iz Makedonije,Bosne i Hercegovine, Hrvatske I Slovenije, smatraju Beograd većom metropolom od svojih prestonica zbog prijateljske atmosfere, sjajnih klubova i barova, pristupačnih cena, nepostojanja jezičke barijere, kao i liberalne regulative vezane za noćni život.